Visar 1–30 av 45 resultat

Dessa produkter är tillverkad av gjutjärn.

Fram till början av 1980-talet skulle man alltid ”bränna in” gjutjärnspannorna och gjutjärnsgrytorna innan man använde den första gången. Men nu sker inbrändningen på fabriken. Men om man missköter sin gjutjärnsgryta eller gjutjärnspanna så kan den bli dålig och behöva brännas in på nytt. Man bränner in dem genom att först diska pannan med hett vatten och torka den noga, låt den gärna stå på eftervärmen från en platta på spisen. Sedan smörjer man in pannan/grytan med matolja eller fett och värmer på den på hög värme på plattan så att pannan suger åt sig oljan. Stryk på mer olja om det blir torrt och fortsätt värma på tills ytan är mättad. Detta kan även göras i ugnen, dock inte på en panna med trähandtag. Låt pannan/grytan svalna och torka ur den med hushållspapper så att du får bort den överflödiga oljan.

Skötsel av gjutjärn:

Diska ur gjutjärnsgrytan direkt när den har använts, men diska aldrig gjutjärn i diskmaskinen. Diska för hand, använd bara hett vatten och diskborste. Använd ALDRIG, då förstörs den feta ytan och du måste börja om på nytt med att fetta in den. Om det sitter inbrända rester som är svåra att få bort så kan du hälla lite vatten i grytan och låta den koka en stund, då lossnar resterna. När du har diskat grytan så torkar du den helt torr direkt, gärna på en varm platta. Olja sedan in hela grytan (förutom under botten) med matolja. Välj en sort med neutral smak, t.ex. rapsolja eller solrosolja. Det kan vara bra att låta fettet sjunka in på låg värme på plattan. Tänk på att gjutjärn kan få maten att smaka järn, så förvara aldrig mat i en gjutjärnsgryta och häll snabbt över rätter med syra i till ett annat kärl så fort de är klara.

Om det bränner fast:

En del gör en större infettning emellanåt, det gör ytan bättre och förhindrar att maten bränner fast. En större infettning gör man genom att hälla ordentligt med olja i den och sen låta den stå länge på låg värme på en platta. Grisfett sägs vara allra bäst för pannan, så en annan variant av större infettning är att steka upp ister, prinskorv eller bacon på låg värme. Man kan också koka ur grytan på låg värme med en rejäl skvätt grädde.

Rost är inte bra, men heller inte farligt:

Om gjutjärnet rostar så diskar du ur den noga med hett vatten och torkar ur den. Obs! Rost ger fula fläckar på tyg som är svåra att få bort så använd hushållspapper eller trasor. Blöt sedan in den noga med olja och låt den stå över natten. Gnugga sist bort rosten med hushållspapper. Fortsätt blöta in den med ny olja och torka ur den tills den är ren igen.

899 kr
1 299 kr
549 kr
549 kr
-46%
549 kr 299 kr
-46%
549 kr 299 kr

Kokkärl & Stekpannor

Snigelform Gjutjärn 16 cm

399 kr
-33%
599 kr 399 kr
-33%
599 kr 399 kr
-23%
649 kr 499 kr
-23%
649 kr 499 kr