Denna Tagine 25 cm Grön tål 250 grader i ugn.
Du kan också använda taginen på elplatta och gasspis (dock måste underdelen doppas i vatten i 15 min).
Taginen tål diskmaskin.
Det koniska locket, vars utformning gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten, detta gör att maten inte kokar torrt som i en vanlig kastrull. Taginen lyfts direkt från värmen ut på bordet så att maten fortfarande kokar när den serveras.
Med denna Tagine Marockansk Lergryta 25 cm från Kulla Keramik kan man tillaga en massa olika rätter. Skillnaden mellan en Tagine och en klassisk Lergryta, är att man med en Tagine får en yta på rätterna, detta sker genom det unika locket, som skapar ett ångtryck. Det finns en massa recept på internet, samt att man kan använda vanliga lergryte recept. Samtidigt som lergrytan gör jobbat, kan du göra annat.
En smak av Medelhavet
Marockansk Lergryta eller även kallad tagine 25 cm grön härstammar från de nordafrikanska köken, eller mer specifikt från Marocko. Däremot är den vanlig runt hela medelhavet. Taginen är en glaserad lergryta med koniskt lock. Utformningen av locket gör att ångan från maten fångas upp och droppar tillbaka på maten, vilket gör att den inte kokar torrt som i en vanlig kastrull. Dessutom kan du använda underdelen som fat eller pajform.
Hygienisk
Lergrytan är glaserad i en blå saltglasyr. Detta har flera fördelar, grytan blir hygienisk, samt att smaker från tidigare rätter inte sitter kvar och ger en bismak.
Användning av Lergrytan
Du behöver ej blötlägga taginen före användning, som en traditional lergryta. Därefter lägger man i den förberedda maten i grytan och ställer in i en kall ugn som man sedan värmer upp till önskad temperatur, max temperatur 250° C.
Bra att veta om Tagine 25 cm Grön:
- Du behöver ej blötlägga taginen före användning
- Ställ alltid in taginen i en kall ugn, annars riskerar den att spricka
- Vid användning av gasugn, sätt ugnen först på lägsta temperatur och öka därefter gradvis
- Utsätt ej grytan för kraftiga temperaturvariationer
- Vid tillsättning av exempelvis buljong skall vätskan vara varm
- Diska för hand med ett milt diskmedel, för längre livslängd.
- Förvara taginen luftigt.
Efter användning av tagine:
- Tål diskmaskin.
- Förvara ej fuktigt.
OBS!
Glöm inte att ugnen skall vara kall vid start.
Se övriga Kulla Keramik produkter: Kulla Keramik
Eller besök Kulla Keramik hemsida: Kulla Keramik
Andra bra saker till köket
En potatisskalaren, kommer snabbt att visa sig vara ett måste, måttsats, konservöppnaren och stekspaden. Visp, träslev, träsked, slickepott och stekspadar för de olika stekpannorna är också viktiga. Bland annat anser en del kockar att vitlökspressen är en av de viktigaste köksredskapen.
Något som både är praktiskt och snyggt är en gammaldags mortel för att krossa pepparkorn och färska örter. Pepparkvarnen bidrar till att det ser ut som om det är någon med ambitioner som regerar i köket. Rivjärn måste vi också lägga in på måste listan, likaså durkslag.