Experternas val
Här har vi samlat några av våra egna favorit köksredskap:
(Ni hittar även under recept några av våra favoritrecept)
Roberts 10 köksredskap (som han anser att man behöver). Robert lagar gärna ute över öppen eld
- Triangelformad Skrapa – Perfekt till att flippa burgare i stekpannan med.
- Stektyngd/Biffbultare – Platta till köttbullarna till “Smashed Burgers” eller bara tyng ner biffen, den gör jobbet.
- Gjutjärnspanna 18cm – Liten och smidig panna, kompletterar de större väldigt bra.
- Bordsbrännare – Stek pannkakor på terrassen eller ta med den ner på stranden.
- Korv Grillhalster – Gör det enkelt att grilla korv över öppen eld.
- Liten smidig kökstång – Piggarna gör att man enkelt kommer åt i trång utrymen.
- Rostfri kastrull med högkant – Stormkoka, inga problem, det bubblar inte över.
- Franska Vinglas 25cl “Bistro Style” – Funkar lika bra till en öl som husets röda eller vita. Känslan av att sitta på en fransk uteservering.
- Ugnsform Aluminium – Tålig och robust form för ugn eller grillen, som är lika snygg att servera i.
- Äggpanna i Kolstål – Gör dina egna “Mc Muffins”. Knäck 2 ägg, rör om. Servera i burgarbröd eller liknande, med bacon, frenshmustard, tomatskivor, rostad lök. Gärna en skvätt tabasco eller något annat med lite krut i.
Görans 10 köksredskap (som han anser att man behöver), finns inte ett recept som man kan ändra på.
- Kolstålspanna 28cm – En universal panna som funkar på allt till allt.
- Oval Gjutjärnsgryta – 6 liter stor, rymmer det mesta; stek, en hel kyckling mm.
- Brödform Bleckplåt – Underbart att lyfta ut ett nybakt bröd ur ugnen. Mixa ihop egna variationer. Senast var det med blåbär.
- Pajform med höga sidor – Kommer man inte på vad man skall laga till kvällsmat. Det är bara öppna kylen, och fylla formen med det man har (förslagsvis rester), toppa med mycket ost.
- Plättlagg – Med barnbarnen på besök är det få saker som slår att servera plättar. Med hemmagjord sylt och vispad grädde.
- Stekbord 50cm – Skippa grillen. Ingen smak brinner upp. Maten blir saftig.
- Svart ugnsform – Stormkoka, inga problem, det bubblar inte över.
- Slaktarbräda – Extremt tålig skärbräda, ställ en varm kastrull på det, inga problem. Dessutom snygg att ha framme på diskbänken.
- Vitlökspress – Inte många rätter som undkommer vitlök, och den skall pressas.
- Rivjärn – Skall man ha ett rivjärn, är det detta.
Annes 10 köksredskap (som han anser att man behöver), smaklökarna tänjer på kökets gränser. Mycket röror och såser blir det. (Längre ner följer även en lista med olika favorit recept)
- Sauteuse – I denna trollar jag fram det mesta, dock mest olika pasta rätter. Väger bara 0,5kg, funkar på alla hällar och mycket lätt att rengöra.
- Slickepott – Smal liten slickepott. Lämna inget i syltburken, tacosåsen eller chutneyen.
- Stor Rund Bricka – Fyll den och ställ den på matbordet, tv-bordet eller utebordet.
- Durkslag – Stor, rymlig men framförallt läcker…
- Mandolin – Släng ihop en fräsch sallad på nolltid. Alla reglage sitter på sidan av mandolinen.
- Traktörpanna med Gjutjärnslock – Alla långkoken och köttfärsens mästare. Locket håller värmen, sprider vätska och smack.
- Glasskopa – Känslan av italiensk glass! Men funkar lika bra att vända plättar med.
- Honungsdoppare – Ringla honung över müslin eller osten, ljuvligt.
- Kruskavel – Hemmagjort knäckebröd med olika frön.
- Dricksglas – Ett mycket smäckert dricksglas med de insprängda luftbubblorna.
Martins 10 köksredskap (som han anser att man behöver). Mästare på pizza och pasta (italiensk mat), från grunden. (Längre ner följer även en lista med olika favorit recept)
- Pizzaslicer – Ett måste köket. Särskilt om man gör hemmagjord pizza och alla skall få en del av varje pizza.
- Fyrkantig Grillpanna – Största grilljärnet, släng på ett par “Bistecca Fiorentina”.
- Pizzaspaden– Underbart att lyfta ut en nybakad pizza ur ugnen.
- Pizzakaveln – När man har gjort en deg, varesig pizza eller pasta, så är denna ett måste.
- Wokpanna – Gjutjärnet håller värmen.
- Frityrkorg – Vad kan man inte fritera? En favorit är lökringar fyllda med guacamole.
- Crepespade – Flippa pannkakor eller crepes. Men lika gärna rotera pizzan i ugnen.
- Hyveln – Tryffelhyvel? Hyvla allt med denna, över en pizza eller pasta.
- Tång – Röra om, lyfta, flippa, flytta, servera mm. Denna kökstång gör jobbet.
- Skärbrädan – När Pizzan är nygräddad, skall den serveras på denna. That’s it!
Pärs 10 köksredskap (som han anser att man behöver), gillar att testa nya grejer och rätter, eller göra en klassiker på ett nytt vis. (Längre ner följer även en lista med olika favorit recept)
- Beer Can Chicken – Magiskt gott, och alltid lika kul att bjuda på.
- Fiskhallster – En nyfångad fisk som man grillar över öppen eld med citron, salt och peppar.
- Mackjärnet – Gör din egen Croque Monsieur eller Madame över öppen eld eller på grillen.
- Träredskap – Man kan inte få nog av olika träredskap.
- Stort Stekbord – Här får man plats att lagga mat ute till de stora bjudningarna, men lika enkelt att bara vända burgare till familjen.
- Ek Skärbräda – Robust, snygg att ha framme, men lika läcker att servera antipasti eller annan plockmat på.
- Munkpanna – Alla länder har sin variant av plättar, munkar, aebleskivor, poffetjes eller som min favorit från Japan Takoyaki. Dessa omelettbollar gör man i munkjärnet, super gott!
- Muggen – Tåliga och snygga aluminium muggar, utöver det givna kaffet, servera med olika röror som man dippar i. Eller servera pommes i dem.
- Snigelformen – Att doppa bröd i vitlökssmöret… Utöver de givna, så kan man tillaga många olika roliga rätter i denna form, bland annat musslor.
- Tagine – Vill man testa något nytt, så är taginen en guldgruva. Finns hur mycket recept som helst på internet.
Missa inte våra favoritrecept
Klicka på länken nedan, så har vi samlat listor på några av våra favorit recept. Notera att man kan alltid twista recept som man själv vill. 😉
Gå till Recept