Skötselråd av köksredskap

Nedan har vi samlat ihop olika skötselråd enligt material. Vi har tagit många återkommande frågor och funderingar i beaktning. Vi har sorterat skötselråden efter kategori (dvs. köksredskap eller material) i bokstavsordning. Är det fortsatt så att ni har frågor eller undrar över något vi inte tar upp här så får ni gärna maila oss på [email protected]

Fler tips finner ni i Köpguiden.

Gjutjärnspannor och grytor är en natur- och miljöprodukter som kräver enkel skötsel utan kemikalier, (diskmedel, etc.) Använd matolja, smör eller margarin vid stekning/bryning. Använd endast hett vatten och diskborste vid rengöring. Torka järnet fritt från fukt. Förvara inte mat i ditt gjutjärnsgods då rostbildningar kan uppstå.  Gjutjärnet kan med fördel återinfettas med matolja efter användning, men vi rekommenderar egentligen att ni använder mer matfett när ni väl använder gjutjärnet. OBS! Skall ej diskas i maskin.

Vi säljer ett brett sortiment av gjutjärn från Carl Victor.

Kolstålspannor Gjutjärnspannor och grytor är en natur- och miljöprodukter som kräver enkel skötsel utan kemikalier, (diskmedel, etc.) Använd matolja, smör eller margarin vid stekning/bryning. Använd endast hett vatten och diskborste vid rengöring. Torka järnet fritt från fukt. Förvara inte mat i ditt gjutjärnsgods då rostbildningar kan uppstå. Gjutjärnet kan med fördel återinfettas med matolja efter användning, men vi rekommenderar egentligen att ni använder mer matfett när ni väl använder gjutjärnet. OBS! Skall ej diskas i maskin.

Vi säljer kolstålspannor från L’Arbalète och Jernfors.

Diska aldrig en kökskniv i diskmaskinen, eggen blir slöa och handtaget slits ut mycket snabbare om. Diska dem istället direkt efter användning och torka av dem. Låt inte dina knivar ligga hur som helst! Förvara dina knivar torrt och säkert, tex. i ett knivblock eller på en magnetlist. Skär inte i djupfrysta produkter eller i ben, detta kan skada eggen. Om ytrost har uppstått kan detta lätt poleras bort med metallputs, men görs inte detta direkt kan djupare korrosionsskador uppstå. Använd en skärbräda i plast eller trä när du skär. Skär inte på en tallrik, glasskärbräda eller på diskbänken.

Vi säljer knivar från Grøndahl.

Rostfritt stål 18/10 är egentligen bland de mest funktionella och enklaste materialen att använda i köket.
– Om du kokar upp exempelvis pastavatten i en rostfri kastrull, vänta till vattnet har kokat upp innan du häller i salt. Det kan annars bildas vita fläckar på botten. Dessa är absolut inte farliga för hälsan utan ser bara tråkiga ut. Om sådana vita fläckar uppstått går det bra att ta bort dem med tvålull (exempelvis Svinto eller vår Rostfriasvamp).
– Använd rikligt med matfett då du steker i en rostfri stekpanna.
-Du kan diska din rostfria kastrull/panna i diskmaskin.

Vi säljer kastruller och pannor i rostfritt stål från Höganäs Bruk.

Det har många gånger ryktats om att aluminium är farligt för hälsan. Aluminium är endast farligt för hälsan om syrlig mat (såsom citron, rabarber, mm) förvaras i aluminiumkärl/fat. Att laga sin mat i aluminiumkärl/fat går mycket bra och är dessutom något de brukar göra på de flesta restauranger! Aluminium är en metall som leder värmen mycket snabbt och jämnt.

– Aluminium kan ej diskas i diskmaskin!

Vi säljer aluminiumprodukter från Sepp Ritschel, Kungsör och Jernfors.

Använd riktigt kvarnsalt, svartpeppar och vitpeppar. Kryddor som inte är torra tenderar att fastna i kvarnen. Undvik att ha kvarnen när eller i vatten/fukt, ytterhöljet i trä kan spricka av detta, samt att kryddorna blir fuktiga och klibbar.

Vi säljer pepparkvarnar från Grøndahl.

Är det fortsatt så att ni har frågor eller undrar över något vi inte tar upp här så får ni gärna maila oss på [email protected]